14 Nisan 2013 Pazar

DOĞRU ANLAMAK İÇİN ÖNCE DOĞRU ALGI GEREKİYOR



Yaşadığımız toplumda ve çevrede her gün çeşitli gelişmeler ve olayların oluşması  olağan bir durum.Gerek aile ve iş ortamı,gerekse yakın çevre veya daha genel toplum ilişkileri açısından sürekli birtakım gelişmeler söz konusu olacaktır.
   Buraya kadar her şey gayet normal.Asıl önemli olan bizim o olayları nasıl algıladığımız,anladığımız  ve bu algı üzerinden nasıl bir tepki verdiğimizdir.Bizim her türlü durumda vereceğimiz tepki tamamen o olayı algılamamızla ilgilidir,Davranışımızın ve değerlendirmemizin ilk basamağı,temeli algımızdır.Öncelikle bizim bunu bilmemiz gerekiyor.Bu bilinç ve farkında lığımız bu noktada bizim önemli ihtiyacımız.Aynı metni okur ancak farklı anlamlar yükleyebiliriz.Aynı resme bakar farklı nesneler gördüğümüzü söyleyebiliriz.Soruya doğru cevap vermek için öncelikle soruyu doğru anlamak lazım..Aksi taktirde algı yanlış ise ne yazık ki ; cevabımız,tepkimiz ve değerlendirmemizin de yanlış olması kaçınılmaz .
.Bu nedenle böylesi durumlarda öncelikle bir kanaat sahibi olmadan, her yanından, tüm yönünden analiz etmeden,iyice irdelemeden hemen bir tepki vermemeli,yersiz bir değerlendirme yapmaktan uzak durmalıyız.Ayrıca öngörümüzün güçlü olması için yeni öğrenmelere hep açık olmamız, çok okumamız,faydalanacağımızı düşündüğümüz eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılmamız çok önem taşımaktadır.Bilgi ve tecrübesine inandığımız İnsanların değerlendirmelerini de takip edip sürekli gelişimimiz için imkanımız dahilinde tüm unsurları kullanmamız gerekiyor.
                Paylaşmak sevgidir,berekettir.

2 yorum:

  1. Nedim Bey yazınızda bahsettiğiniz algı bilgiyi almamız yorumlamamızdır ve bizim algılarımız nasılsa biz dünyayı çevremizdekileri öyle görürüz.Biz değiştikçe yani algılarımız değiştikçe dünyaya bakış açımız,konular ve olaylar hakkındaki düşüncelerimiz,davranışlarımız da şekillenir,değişir.Dediğiniz gibi farklı öğrenimler görmek,yetkin kişilerin değerlendirmelerinden faydalanmak ve okumak farkındalığı arttıran ve algılarımızı sonuna kadar kullanmamızı sağlayan faaliyetlerdir.Her düşünce ve davranış şekillenmeden önce algıyla başlar;düşünceye ve davranışa. dönüşür. Algılarımızı ne kadar doğru biçimlendirirsek dünyayı görüş şeklimiz de o kadar sağlıklı olacaktır.Güzel ve faydalı yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve hanım,
      Bu güzel yorumunuz ve değerlendirmeleriniz için ben Teşekkür ederim.

      Sağlık ve başarılarınızın devamını dilerim.

      Sil