2 Aralık 2013 Pazartesi

MOTİVASYON VE EN ETKİLİSİ İÇSEL MOTİVASYON

Günümüzde yöneticilik ve liderlik beceri ve yetenekleri, yetkinlikleri üzerine çok dinamik şekilde değerlendirmeler yapıldığını hepimiz biliyoruz.
Bu konuda yeni yapıldığı belirtilen araştırmalar referans gösterilerek olsun, karşılaşılan durumlara göre neden ve sonuç üzerinden yapılan çıkarımlar sonucu olsun çok sayıda beceri, yetenek üzerine atıflar yapılıyor.
 Şimdiye kadar yazılan ve ifade edilenler arasında bir konu var ki; hem sayılanlar arasında sürekli olarak yer alma hem de güncelliğini koruma bakımından dikkatlerden kaçmıyor. Bu özellik ne mi; hiç kuşkusuz Motivasyon dediğinizi duyar gibiyim.
 Evet, motive eden ilham veren bir anlayış çok etkili ve de etkileyici. Dolayısıyla lider veya yönetici ya da nezaretçi hiç fark etmez. İlham verme ve esin kaynağı oluşturma becerisine sahip olan İnsanlar ekibini, takımını içinde yer aldığı işletmeyi mutlaka başarılı sonuçlara taşıyabiliyor. Liderlik özellikleri için her durumda ilk üç arasında bu yetkinliği saymamız eminim hiç yadsınmaz. Yönetsel yetkinlik parametresinin, pastasının her daim büyük ölçekli ve çarpan katsayısı en yüksek unsuru Motivatör beceri.
Bununla birlikte motivasyon yani etkileme kabiliyeti tıpkı diğer öğrenmelerde olduğu gibi İnsanlara öğretilebilecek bir durum değil ne yazık ki. Ancak kişinin biraz bu konuda yetenekli olması sonrasında ise tamamen kendi istemesi ve çabası ile geliştirilebilecek bir olgu.
Daha da önemlisi Motivatör önce kendisini hazır ve uygun hissedecek, duygusal bağı önce kendi ile var ve kuvvetli olacak. Faydalı olacağına inandığı bir alanda mevcut bir ihtiyacı belirleyip tüm tutkusu ve coşkusu ile bu ihtiyacı karşılamaya yönelecek. Yani izleyenlerini etkilemeye, onları teşvik (ruhun gıdası) etmeye, özendirmeye ve potansiyellerini tam olarak sergileyip performansa dönüştürmelerine koçluk,mentörlük yapmaya talip bir kişinin öncelikle kendisinin  olabildiğince güçlü bir içsel motivasyona sahip olması gerekiyor.
Paylaşmak Sevgidir, Berekettir.
Nedim İleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder